תמ"א 38

תמ"א 38 היא תוכנית מתאר לחיזוק מבנים שאישרה הממשלה בשנת 2005 (תוכנית מתאר ארצית מס' 38 – או בראשי תיבות – תמ"א 38). התוכנית כוללת כל מבנה שנבנה לפני שנת 1980 ואינו עומד בתקנים מפני רעידות אדמה, כולל בנייני משרדים ומסחר ומבנים ציבוריים, אבל מאחר שהרווחים הגדולים נובעים מבנייני מגורים, רוב הפרוייקטים בתחום התמ"א 38 הם פרוייקטים של מבני מגורים. הקבלן המבצע את הפרוייקט מקבל זכות לבנות דירות נוספות בבניין (קומות נוספות) ולמכור אותן. על פי התוכנית, כולם מרוויחים – הבתים שלנו מקבלים חיזוק בהתאם לתקן כך שיגן עלינו, הדיירים אינם משלמים בעבור החיזוק והמיגון ואף זוכים במקרים רבים לשדרוג רציני של תנאי המגורים שלהם – בבניינים רבים נוספו מרפסות, מעלית, מקומות חניה ואף חדרים נוספים בדירה, שלא לדבר כמובן על חידוש ורענון מראה הבניין, שיפוץ, צביעה ועיצוב מחדש.

סקירה על התכנית

בפועל, מתוך למעלה ממיליון דירות שאושרה בעבורן התוכנית, בוצעו רק כ-50 אלף פרוייקטי תמ"א 38 מאז 2005 ועד שנת 2018. על פי ההחלטה העדכנית, תוכנית תמ"א 38 תסתיים באוקטובר 2022 (קיצור מההחלטה המקורית לסיום בשנת 2025), ואז אמורה לצאת לדרך תוכנית התחדשות עירונית שונה. לפי התוכנית החדשה, פרוייקטים של השבחת מבנים יהיו כרוכים בהיטלי מסים, בעוד שהתמ"א פטורה מהיטלי מס, כמו מס שבח, היטל השבחה ומע"מ.שינויים נוספים בתוכנית יביאו לידי כך שגם יישובי הפריפריה ייהנו מהשבחת מבנים ולא רק יישובי מרכז הארץ. אלה הם חלק מהשינויים הצפויים. נכון לעכשיו, ניתן להגיש בקשות לפרוייקטים עד לאוקטובר 2022.

למה חשוב לבצע תוכנית תמ"א 38?

 

מומחים מצביעים מזה שנים רבות כי רעידת אדמה בישראל היא רק שאלה של זמן, בעיקר בגלל שאנחנו יושבים על השבר הסורי-אפריקאי. לדברי המומחים, אין באפשרותנו למנוע את רעידת האדמה ואף לא לצפות את בואה הקרב. אם כך – נותר לנו רק להיות מוגנים יותר – למגן קודם כל את הבתים שלנו כך שיעמדו וישרדו  רעידת אדמה במידה שזו אכן תגיע, ולצערנו, מומחים חוזים שהיא תגיע. הפרוייקטים שבוצעו במסגרת תוכנית התמ"א הם בניינים שנמצאו כלא יציבים מספיק לעמוד ברעידת אדמה. 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *